Spondylose
De symptomen van spondylose
Spondylose is de Latijnse naam voor wervelslijtage. Deze slijtage komt vaak voor in de wervels die het meest bewegen. Dit is in je onderrug en in je nek. Slijtage komt meestal door ouderdom of door consequent verkeerd gebruik van de betreffende wervels. Je lichaam vormt botweefsel op de plekken van de slijtage om zo de stabiliteit van je wervels te waarborgen. Deze benige uitsteeksels zorgen voor pijn in je wervels en kunnen op je zenuwbanen drukken waardoor uitstraling in je armen of benen ontstaat. Door de pijn en afknelling van de zenuw ontstaan er allerlei vervelende ongemakken, zoals krachtverlies, spierzwakte, een afwijkend looppatroon met alle gevolgen van dien, balansverlies of zelfs incontinentie. Om een spondylose vast te stellen zal de fysiotherapeut je lichamelijk onderzoeken en zal er ook een gespecialiseerde röntgenfoto (myelografie) met kleurstof gemaakt worden om de ernst van de slijtage in kaart te brengen.
Pijn verminderen bij spondylose
In het geval van een spondylose zal de huisarts je pijnstillende en eventueel ontstekingsremmende medicatie voorschrijven. Het belangrijkste wat je zelf kan doen om de pijn te verlichten is het juist doseren van beweging en rust, de fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Het is verstandiger om de echt zware taken even aan de kant te schuiven, denk bijvoorbeeld aan zwaar tillen en werken in vreemde houdingen.
Behandelen van klachten door spondylose
Naast de beweging en rust zal je met de fysiotherapeut gaan werken aan het juist bewegen van je wervelkolom. Tevens zal het ontspannen van de rugspieren een belangrijke rol spelen in de therapie. De fysiotherapeut zal daarvoor massage en manuele handelingen toepassen. Daarnaast zullen de oefeningen vooral bestaan uit houdingstherapie en spierversterkende oefeningen. Alleen in extreme gevallen zal er een operatie overwogen worden.
Wil je meer weten?
Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.Afspraak maken Stel je vraag