Incontinentie
Ontstaan van incontinentie
Incontinentie, ofwel ongewild verlies van urine of ontlasting, komt vaker voor dan gedacht. Bij vrouwen vooral als gevolg van zwangerschappen en bevallingen en bij mannen vaak als gevolg van problemen met de prostaat. Daarnaast kunnen er bij het ouder worden veranderingen optreden in de blaas, plasbuis en bekkenbodemspieren die tot incontinentie leiden.
Deze klachten hangen vaak samen met het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. De bekkenbodem bestaat uit verschillende spierlagen die met elkaar samenwerken. Dat gebeurt voor een deel zonder dat we het in de gaten hebben, maar er is ook een groot deel waar we zelf bewuste controle op kunnen uitoefenen. Dit is belangrijk want de bekkenbodem moet aanspannen om de urine en/of ontlasting op te houden, maar zal ook goed moeten ontspannen om te kunnen plassen of ontlasten.
De oorzaak van incontinentie
Klachten kunnen zich uiten door een niet goed functioneren van de bekkenbodem. Dit kan, betekenen dat het gaat om een tekort aan spierkracht, minder controle van de bekkenbodemspieren of juist een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem. Omdat het functioneren van de bekkenbodemspieren van invloed is op het functioneren van blaas, endeldarm en ook op seksuele functies, kan dit leiden tot verschillende klachten. Klachten kunnen zijn: moeite met ophouden van plas, windjes of ontlasting, een niet te onderdrukken gevoel van aandrang om te plassen of te ontlasten, een verzakkingsgevoel, moeite met uitplassen en/of ontlasten, pijn in de onderbuik, onderrug of rond de geslachtsorganen, bekkenpijn, pijn bij het vrijen, of erectiestoornissen.
Verminderen van urineverlies/incontinentie
Als je last hebt van bovengenoemde klachten, dan kan de bekkenbodemfysiotherapeut je helpen het probleem te achterhalen. De bekkenbodem kan te zwak of juist te gespannen zijn, of een slechte coördinatie hebben.
Samen met de bekkenbodemfysiotherapeut kun je het functioneren van de bekkenbodemspieren verbeteren. Dit doe je onder andere door het leren herkennen en opvangen van buikdruk, het aanleren van een goed toiletgedrag en het vergroten van het bewustzijn en gevoel van je bekkenbodem.
Wil je meer weten?
Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.Afspraak maken Stel je vraag